Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Luftløk - Allium x proliferum (Allium cepa var. proliferum)
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Hardfør staude som blir 50 til 100 cm høy. Er ikke frostskjør. Fin flerårig grønnsak som produserer en masse av småløker på tuppen av bladene som kan tørkes og spises vinteren gjennom. Når luftløken blomstrer sender den opp hule blomsterstilker som produserer klynger med småløker. Hos noen sorter blir luftløkene ganske store og kan høstes som sjalottløk . Løkene renses lettest ved å deles i 2 og klem så løkene ut fra det ytre skinnet. Andre med mindre løker er mer verdifulle grunnet sitt tidlig innslag av vårløkaktige blader på våren. De har en veldig sterk løksmak. Hvis man stopper dannelsen av toppløkene setter planten mer energi inn i jordløkene, og de blir større enn ellers. Luftløk regnes for å være en kryssning mellom kepaløk og pipeløk . Planten kan spre seg selv ved at stilken bøyer seg når småløkene blir for tunge, disse slår da ofte røtter der de lander. Planten må deles innimellom for å beholde sin vigør. De mest hardføre sortene klarer seg helt opptil tregrensa i Sør-Norge.
Urtekildens Planteleksikon om luftløk
Konservering av luftløk
Luftløk, syltet (pickles)Formering av Luftløk
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Småløker : Produserer ett sett med småløker på toppen av blomsterhodet som kan plantes videre på høsten eller våren
Deling : Løkene kan deles etter at bladene har visnet på sensommeren
Luftløk sorter
Det er stor variasjon i sortene, noen har en vårløkaktig base, mens andre har en stor løk i basen og noen har mange løker rundt basen.
Amish:
Likner 'Catawissa Red'. men har en mørkere rød-lilla farge. Toppløkene er også noe mindre.
Catawissa Red:
Kanskje den vanligste forkommende luftløken som skal ha oppstått i 1885 i Catawissa i Pennsylvania. Veldig hardfør og livskraftig. Sorten danner først en etasje med toppløker, som igjen vokser og danner nye løker, tilsammen 3 etasjer med løk. Mange sorter med røde/brune toppløker kan være en variant av denne som ble popularisert av Merceron gartneri allerede på 1800-tallet.
Caudell Heirloom:
Dakota Red Winter:
Utvalg fra slutten av 1800-tallet i Sør-Dakota
Dawes Hill:
Fleener:
Store løker med mildere smak.
Grandma Pfeifer:
Veldig kuldeherdig. Røde toppløker og mørkegrønne jordløker. Utvalg fra midten av 1800-tallet i Wisconsin.
Grandma Vadas:
Lokal variant fra New Jersey
Heritage Sweet White:
Søt løk med opprinnelse fra nordlige Florida.
McCullars White:
Danner mange underjordiske løker på rundt 3 cm ved rotbasen, og mindre småløker på toppen.
Minnesota Red:
Moritz Egyptian:
Store toppløker og store jordløker med rød-lilla farge. Kan noen ganger få løker midt på stilken. Jordløkene blir ca 4 cm allerede første vekstsesong. Kommer opprinnelig fra Missouri.
Volga German:
Rødbrun variant med sterk smak. Kom til Europa fra Kasakhstan med en famile Volgatyskere.
West Virginia Purple:
Lilla løker.
Landsorter av luftløk
I Genressurssenterets matløk-prosjekt er til sammen 21 aksesjoner innsamlet, fra havnivå (Lindesnes fyr) til Beito (900 moh). Blant aksesjonene har vi:
Asker
Beito
Espedalen
Hovin i Gauldal
Lindesnes fyr
Odalen
Sola
Sunnfjord museum
Tungenes fyr
Udøy
Varaldsøy
Voss
Øya